1. Kazalo in pogosta vprašanja

Elaborat zaščite pred hrupomSistem za izdelavo elaborata zaščite pred hrupom je MS Excel preglednica, ki deluje po znanem konceptu PHPP ’07. Vnos podatkov se opravlja pregledno, preko posameznih “delovnih listov”. Pri vnosu lahko izberete med predhodno vnesenimi konstrukcijami proizvajalcev, lahko pa vnesete lastne konstrukcije po standardu DIN 4109 oz. izračunane po metodologiji SIST EN 12354-1, dodatek B.

Izračun se opravlja na podlagi tehnične smernice TSG 005 – Zaščita pred hrupom in standardov SIST EN 12354-1, 12354-2, 12354-3 ter 12354-6.

Kazalo vsebine

 1. Kazalo vsebine
 2. Osnovni podatki icon_lock
 3. Zunanji hrup icon_lock
 4. Ločilni elementi icon_lock
 5. Odmevni hrup icon_lock
 6. Tabele materialov in elementov
 7. Izkaz zaščite pred hrupom
 8. Ostalo – povezave, primeri,… icon_lock
  • Prosojnice seminarja dne 14.4.2013

 

POZOR – za dostop do vsebine je potrebno uporabniško ime in geslo.
Kupci pripomočka imajo svoje individualne vstopne podatke.
Za predogled dokumentacije nam lahko za začasno geslo pišete na info@arhim.si

 

Pogosto zastavljena vprašanja

1. Katera računska metodologija se uporablja?

Vsi izračuni so izvedeni na podlagi standardov SIST EN 12354. Uporablja se poenostavljeni model iz standardov, ki je dovoljen tudi v Tehnični smernici. Poenostavljeni model izračuna v grobem pomeni, da se ne računa v frekvenčnih pasovih ampak s celo-številčnimi vrednostmi zvočne izolativnosti elementov pri referenčnih frekvencah. Ta metodologija je enostavnejša za izdelovalca elaborata, prinaša pa dodatne omejitve, znotraj katerih se lahko uporablja. Na kratko to pomeni, da je za nekatere zahtevnejše primere potrebno poseči po drugih orodjih.

2. Kakšne so torej omejitve?

Omejitve uporabe so opisane pri posameznih poglavjih navodil za uporabo pripomočka.

3. Česa iz TSG pripomoček ne omogoča?

 1. Pripomoček ne omogoča izračuna po frekvenčnih območjih; uporablja se poenostavljeni model.
 2. Pripomoček ne vsebuje izračuna izolacije pred hrupom obratovalne opreme. Hrup obratovalne opreme spada v območje zahtevnejših elaboratov, za katere vam priporočamo zunanjega izdelovalca elaborata.
 3. Pripomoček ne vsebuje prostorske akustike (ni obvezna po TSG).

4. Točnost rezultatov?

Avtor programa ne daje garancije za pravilnost rezultatov, hkrati pa se obvezuje, da bo vse morebitne odkrite napake odpravil v najkrajšem možnem času.

Izračuni so preverjeni po primerih izračunov iz standardov SIST EN 12354 in podajajo pravilne rezultate pri vhodnih podatkih iz standarda.

Izračuni so bili v manjšem delu preverjeni z meritvami na terenu.

Objavljeno v rubriki Zvok. Povezava na zaznamek. Komentarje spremljate na RSS objavah. Komentarji so onemogočeni, omogočene pa so povratne povezave.